dinsdag 30 april 2013

Reflectie Praktijkweek 4

Les geven

Deze week ging het lesgeven beter dan vorige week. Ik kon mijn zenuwen redelijk goed onderdrukken. Enkel bij het voorlezen van mijn sfeerschepping was het soms wat te merken in mijn stem.

Een werkpunt was opnieuw het affect. Deze keer wel goed verwerkt in mijn lesfiche, maar tijdens het lesgeven ben ik het benadrukken van dat affect vergeten. In de reflectie met de studenten heb ik geprobeerd dat affect wel te benadrukken, maar iets te laat.
Tijdens het lesgeven heb ik ook wat info over Schiele over het hoofd gezien, wat de les nog sterker zou gemaakt hebben.

Een ander werkpunt is het durven gebruik maken van het lokaal. Zowel voor de klasschikking  (waarnemen gaat beter vanop afstand) als voor de reflectie met de leerlingen (iedereen ziet elkaars werk)

Bij OLG en demonstratie moet ik proberen de leerlingen nog iets meer te betrekken. Dit is iets wat ik altijd goed voorbereid, maar in de praktijk snel vergeet.

Positieve punten waren een overzichtelijk bordschema en een goede, duidelijke demonstratie.
Mijn taal was deze week goed. De sfeerschepping was origineel.


vrijdag 19 april 2013

Reflectie Praktijkweek 3

Lesgeven

Het lesgeven ging voor mij persoonlijk vlotter dan verwacht. Ik ben gewoonlijk erg zenuwachtig en dat hoor je in mijn stem. Deze week ging het wat beter. Ik was nog steeds wat zenuwachtig en daardoor soms snel buiten adem, maar minder extreem dan tijdens de vorige praktijkweek.

Deze les kon ik ook redelijk op mijn taal letten. Soms verviel ik nog wat in de gewoonte om de eind -en af te bijten, maar ik probeer eraan te werken.

Pedagogisch was ik sterk. Ik probeer hulpvaardig en vriendelijk te zijn, maar ik mag soms iets directer zijn.

Een puntje van kritiek op de les, was dat de leerlingen allemaal teveel hetzelfde moesten uitvoeren. Het enige waarin ze hun creativiteit konden uiten was de compositie.
Daarnaast was ook het affect niet duidelijk genoeg. Het werd sterk aangehaald in de sfeerschepping, maar de KB van de les doorbrak dat affect.

Algemeen verliep het geheel vrij vlot, dit probeer ik in mijn volgende les dus nog te verbeteren.

Observeren

Door anderen te observeren heb ik zelf ook heel wat bijgeleerd. De kritiek die ik geef aan anderen probeer ik steeds ook toe te passen op mezelf. Hierdoor kan ik persoonlijk mijn eigen les nog aanpassen/verbeteren.